Het is alweer zover, de foodies onder ons kunnen zich naar de dichtsbijzijnde visspecialist, supermarkt of restaurant reppen, want de eerste Zeeuwse mosselen zijn gearriveerd! Zoals elk jaar ging die officiële start van het mosselseizoen gepaard met een event te Yerseke, waar ik ook voor uitgenodigd werd. Ik moet je niet vertellen hoe blij ik was, want ik ben een echte mosselliefhebber. Hoe deze dag verliep, lees en zie je hier.

Waarschijnlijk heb je het wel gemerkt op Instagram, maar ik ben eigenlijk nog maar net terug uit la douce France. Nog geen twee dagen later bevond ik me alweer in het buitenland. Deze keer ging ik op bezoek bij onze lieve noorderbuurtjes in Yerseke om de start van het mosselseizoen mee te maken. Qua weersomstandigheden kan ik zeggen dat er een enorm verschil zat tussen Frankrijk en Nederland: zo was het gemiddeld 36 graden in Frankrijk en in Nederland was het een frisse 19 graden. Doe er nog maar een regenbui of tien bij en hup... je hebt ideaal vissersweer! Ik moet toegeven, het deed eerlijk gezegd wel deugd hoor na al dat gezweet in Frankrijk. ;-)


Wat stond er nu eigenlijk allemaal op het programma die dag?
Na een lekkere Zeeuwse bolus (een zoete koffiekoek zeg maar), een kopje koffie (of twee) en een welkomstwoordje volgde een ludieke presentatie over de verschillen tussen Belgen en Nederlanders. Na deze interessante presentatie was het zover: we mochten allemaal de mosselkotter op om het eerste mandje nieuwe oogst Zeeuwse mosselen opgevist te zien worden. Het werd een ervaring die ik nooit meer zal vergeten! Honderden foto's en filmpjes werden gemaakt. Zo heb ik mezelf al een paar keer in een flits op tv zien voorbijkomen.  


Na het opvissen van het eerste mandje kon er natuurlijk al een rauwe mossel geproefd worden aan boord van de kotter. Tegen een verse mossel die dan ook nog eens recht uit het water komt, daar zeg ik zeker geen nee tegen. De mossel smaakte lekker zout, je proefde zo het zilte van de zee. Dat het pijpenstelen regende maakte niks uit. Zo konden we ook eens meemaken hoe het leven van een visser eruitziet. Altijd zon? Nee hoor, storm op zee en fikse regenbuien komen erg vaak voor. De natuur heb je natuurlijk niet in de hand.


Na het opvissen van de eerste mandjes mosselen (wist je trouwens dat deze mosselen twee jaar tijd nodig hebben om uit te groeien tot consumptierijpe mosselen?), was het tijd voor een overheerlijke mossellunch met Syrco Bakker van Pure C. Dat het topgerechjes waren om duimen en vingers bij af te likken, hoef ik je niet meer te vertellen zeker? 

Bij de lunch hoorde natuurlijk de officiële mosselwijn die vorige week in Philippine (Nederlands dorpje gekend om zijn mosselrestaurants - waar ik trouwens ook elk jaar mosselen ga eten) verkozen werd. Het is de Spaanse Albariño Pionero Maccerato geworden. Ik ben geen wijnkenner, maar voor mij is deze alvast goedgekeurd.


Zoals je op de foto's kan zien kregen we eerst een supermooi gepresenteerd bordje waar een mosselschelp met mossel gemarineerd in tomatenvocht op lag. Daarnaast zie je minitomaten, spaghetti van courgette, crème van bieslook en een vinaigrette van tomatenvocht met tijmolie. Het krokantje bestaat uit brood uit Sardinië met tomatenpoeder. 

Dan volgde een mosselsoepje bestaande uit mosselen of course en poederdoorn, witte bonen, venkel en paddenstoelen. Let ook eens op het schattige bloempje!
Na het soepje werden de zwarte mosselpotten uit de kast gehaald en kreeg elke aanwezige een potje (of twee,drie) mosselen met slaatje, yummy sausjes en frieten! Zó lekker!

Later kregen we nog een kopje koffie met een praline in de vorm van een mossel. Het leek net een echte mossel, maar dan met een chocoladevulling natuurlijk. ;-)

Na onze buikjes rond te hebben gegeten was het jammer genoeg terug tijd om huiswaarts te keren. 

Het werd een dag om nooit te vergeten! Ik wil iedereen bedanken die er zo'n interessante en leuke dag van heeft gemaakt. P.S.(Vanavond eet ik terug mosselen, addict? YES!)

Eet jij graag mosselen?

xoxo
Pauline